lauantai 6. heinäkuuta 2013

Jääkiekkoliiton ja SM-liigan kiista

Jokereiden lähtö KHL:ään on nostattanut arvovalta ja rahariidan Jääkiekkoliiton ja SM-liigan välille. Jääkiekkoliitto antoi Jokereille luvan siirtyä Venäjän liigaan. Tämä tapahtui sääntöjen mukaan. Niiden mukaan liiton olisi pitänyt neuvotella (consult) liigan kanssa siirrosta. Säännöt eivät edellytä liigan hyväksymistä, mutta neuvottelu olisi pitänyt käydä. Nopealikkeiset Harkimo ja Kummola jättivät tämä tekemättä ja nyt alkaa vääntö sopimustulkinnasta. Kansainvälistä jääkiekkoliittoa huudetaan erotuomariksi.

Tosiasiassa kyse on SM-liigan uskottavuudesta ja taloudesta. Jokereilla on isoin halli ja se poistuu liigasta. Samoin Jokerien joukkue on ollut nimekkäiden pelaajien porukka. Jokerien puuttuminen vähentää väkeä periferiaan halleissa. Jukureiden pelaaminen Jokereiden paikalla on kalpea haamu kaikella tapaa. Liigan johtoportaan yli on myös kävelty. Liigajoukkueilla on yhteinen sopimus liigasta ja nyt Jokerit ei ole liiemmin informoinut liigaseuroja. Soppa on valmis. Liiga on taloudellisesti vauras niinkuin liittokin, mutta liiga on jääkiekon lippulaiva. Kummola joutuu sen pian myöntämään. Toisaalta hän on sen verran jääräpäinen, ettei myöntele kovin helpolla virheitä.

Miten tästä eteenpäin ? Raha on vanha ja hyvä voiteluaine. Pulmana on kuitenkin se, kenen rahoja voitaisiin siirtää liigalle sovittelueleenä. Rahan arvoista voisivat olla myös oikeudet. En kuitenkaan tunne tätä puolta niin hyvin, että pystyisin hahmottamaan mitä oikeuksia tässä voitaisiin siirtää. Kenties Mestiksen asema voitaisiin liittää liigan piiriin ? Mutta riittääkö siihen Kummolan paukut ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti