keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Poliisiautojen katsastukset

Poliisin sisäinen tarkastus on todennut, että noin puolet poliisin ajoneuvoista ovat katsastamatta. Poliisi ajaa siis laittomilla biileillä. Köyhä kansa miettii, miten poliisi voi ajella laittomilla kärryillä. Eikö poliisi pysäytä poliiseja ja ota katsastamattomat autot pois liikenteestä ? Onko poliisi lain ulkopuolella ? Tällainen taitaa olla aika monen kansalaisen uskomus. Mistä tässä on oikein kysymys ? Päätimme kysyä asiaa eri osapuolilta.

Liikenneministeri:
En nyt tässä vaiheessa halua kommentoida tätä asiaa. Autolla ajava poliisi on kansalainen siinä missä muutkin poliisit. Olen pyytänyt selvityksiä poliisiylijohtajalta, poliisin sisäiseltä tarkastusosastolta, poliisiautojen huoltokorjaamolta, katsastuasemalta, katsastusta valvovalta poliisilta, autoa ajavalta poliisilta ja Anomyymit poliisit-järjestöltä. Asia ei jää tähän. Tulen puuttumaan asioihin ja asettamaan ainakin työryhmän selvittämään asiaa.

Poliisiylijohtaja:
Poliisilta on viime vuosina vähennetty resursseja merkittävässä määrin. Erityisesti henkilöstöä. Vähemmän merkittävistä tehtävistä on jouduttu luopumaan ja suunnattu tehtävät kaikkein tärkeimpiin asioihin. Poliisi ei ole ehtinyt tarkastamaan poliisien toimia, paitsi tietysti Aarniota. Kyse on kuitenkin varsin pienestä ongelmasta, sillä useimmat poliisiautot ovat kunnossa.

Liikkuneen poliisin päällikkö:
Ennen kun olimme liikkuvia poliiseja, piti autojen olla katsastettuja. Nyt kun liikkuvien sijaan teillä on peltipoliiseja, katsastaminen on turhaa. Sitä paisi se maksaa. Olemme säästäneet katsastusmaksuissa ja keskittyneet seuraamaan monitoreista liikennettä. Olen aivan varma, ettei katsastamattomilla autoilla ole ajettu pitkiä matkoja. Tai jos on, se ei ole haitannut liikennettä. Tai jos on, se ei ole haitannut merkittävästi. Tai jos on, vakavilta onnettomuuksilta on vältytty. Joka tapauksessa poliisiautojen katsastus on turhaa, sillä ne olisivat kuitenkin menneet läpi katsastuksesta.

Poliisin sisäisen tarkastuksen kalusto-osaston autokatsastustoimiston toimistopäällikkö:
Nyt ilmitulleet puutteet ovat osastomme pitkäaikaisen tutkimuksen ja seurannan tulosta. Sen jälkeen, kun poliisi sai salakuunteluoikeuden kuunnella poliisiradiota, totuus alkoi paljastua. Poliisissa katsastustehtävää ei ole määritelty kenenkään virkatehtäviin. Tämä on ongelman ydin. Ketään yksittäistä poliisia ei ole kiinnostanut auton katsastaminen, sillä poliisiautolla on voinut käydä kahvilla ilman katsastustakin. Siitä huolimatta asia on koettu kiusallisena ja jälkiäkin on yritetty peitellä mm. suttaamalla ajoneuvorekisteriotteen päivämääriä ja leimoja. Valvontakameran kuvista käy hyvin selville millä autoilla on ajeltu, ketkä autoilla ovat ajaneet ja koska auto on palautettu talliin.

Autolla ajava poliisi:
Olemme keskittyneet vain annettuihin tehtäviin. Yleensä ajellaan aluksi eri kaupunginosissa. Sitten käydään laitoksella katsomassa tilannetta. Jossain välissä käydään kahvilla. Myöhemmin illalla ollaan perinteisesti ajeltu keskustassa. Siellä tapahtuu aina jotain. Annettuja tehtäviä ja palvelukutsuja tulee niin paljon varsinkin viikonloppuisin, ettei millään ehdi ajamaan katsastuskonttorille. Yleensä ne ovat silloin myös kiinni. Sen sijaan olemme sakottaneet ja ottaneet pois liikenteestä siviilien katsastamattomia ajoneuvoja. Niitä tuntuu löytyvät jatkuvasti. Lisääkin löytyisi, jos meillä olisi enemmän henkilökuntaa ja autoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti