torstai 12. helmikuuta 2015

Kansanedustajien palkat

Kansanedustaja Sampsa Kataja on uskaltanut puuttua suureen epäkohtaan Eduskunnassa. Tämä ehkä siksi, että hän on itse jäämässä pois kansanedustajan tehtävistä. Palkka on monelle aivan liian pieni. Kahdeksan tonnin palkka tuntuu suurelta, mutta jos ajatellaan toimareiden, lääkäreiden, tuomareiden ja yrittäjien palkkoja, se on auttamattoman kehno. Jos vielä verrataan aktiivisten, puheliaiden ja aloitteita tekeviä edustajia hiljaisiin napinpainajiin, epäoikeudenmukaisuus on merkittävää tasoa. Sama palkka napsahtaa vaikka kävisi vain istumassa isossa salissa ja pitäisi suun supussa koko nelivuotisen jakson. Tässä on kuitenkin kyse ei vähempää kuin lakien säätämisestä.

Eduskunnan kansliatoimikunta on pyytänyt minua tekemään ehdotuksen uusista palkoista. Olen riittävän puolueeton, vanha ja ulkopuolinen tähän tehtävää. Tehtävä on ollut varsin helppo ja mielenkiintoinen. Aion esittää seuraavan ehdotuksen kansliatoimikunnalle.

Kansanedustajien palkat jaetaan kolmeen ryhmään:
Ryhmä A. = 25.000 €/kk
Ryhmä B. = 4.000 €/kk
Ryhmä C. = 2.500 €/kk

Jätän kansliatoimikunnalle tehtäväksi päättää perusteet, miten kansanedustajat jaetaan näihin ryhmiin. Kun nykyisin 200 kansanedustajan palkat ovat vuodessa noin 20 miljoonaa euroa, pitää palkkojen yhteissumman olla samansuuruinen. Lisämäärärahoihin ei ole nyt varaa. Korotuksia kaikille ei siten ole luvassa. Vajaa viisikymmentä edustajaa saavat A palkkaa ja loput B ja C palkkaa. Jako voisi tapahtua jollakin seuraavasta kolmesta jakehdotuksesta.

Kauniit ja rohkeat
Kansanedustajat jaetaan kolmeen ryhmään ulkoisen olemuksen perusteella. Hyvännäköiset edustajat joihin lasken myös edustaja Katajan, saisivat tätä korkeinta palkkaa eli kuuluvat ryhmään A. Valinnan tekee kansiatoimikunta valokuvien, ulkopuolisten suosituksien ja esiintymiskierroksen perusteella. Jako B ja C ryhmiin tehtäisiin arvalla.

Puoluejako
Perinteisesti Ruotsalaiset, Kokoomus ja Kristilliset ovat edustaneet Porvaristoa ja heillä on rikkaat suvut taustalle. Heille maksetaan A. Ryhmän palkkaa, koska he ovat tottuneet rahaan ja osaavat sitä käyttää. B ryhmään tulevat Kepu ja Demarit, koska heidän joukossaan on hyväpalkkaisia viljelijöitä ja ammattiasentajia. Ryhmään C tulevat Perussuomalaiset, Vasemmisto ja Vihreät. Hehän lienevät nykyisin osa-aikaisia duunareita, työttömiä tai elämäntapaköyhäilijöitä.

Ammattijako
Palkkaa maksetaan siviiliammatin ja koulutuksen mukaan. Kaikki ammatit sijoitetaan näihin kolmeen ryhmään ja sen mukaan maksetaan kansanedustjan palkkaa. A ryhmään tulevat tietysti taustaltaan älykkäät ja rikkaat omistajat, korkeassa asemassa olevat, korkeasti koulutetut tutkijat, johtajat ja sen sellaiset. B ryhmän palkkaa maksetaan työssä olevat muut ihmiset. C. Ryhmän palkka tulee opiskelijoille, eläkeläisille ja sosiaalituen varassa eläville.

Näillä toimin saadaan hyvätuloiset ja menestyvät ihmiset kiinnostumaan kansaedustajien työstä. Nykyiset tavisedustajat tulevat kansakunnalle kalliiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti