torstai 26. helmikuuta 2015

Huomio kasveille

Nyt alkaa se aika vuodesta, jolloin kasveille tulevaa valoa alkaa olla paljon. On aika tarkastella viherkasvien tilaa. Kasvit ovat eläviä ja tarvitsevat huomiota kuten eläimet ja ihmiset. Tosin paljon harvemmin. Ainakin neljä asiaa on hyvä tehdä maalis-huhtikuussa.

1. Raksi pois kuihtuneet kasvinosat, ellet tee tätä toimenpidettä säännöllisesti pitkin vuotta.

2. Kovettuneet mullat on syytä vaihtaa. Kasvi virkistyy uuden mullan ravinteista. Kaikkien kasvien multia ei tarvitse vaihtaa keväällä, mutta toki mullanvaito tekee kasveille hyvään.

3. Alkavan kevään aikana on tarpeen antaa kasveille ravintoliuosta. Tämä siksi, että kasvuvauhti on valon lisääntymisen takia kovinta. Ravintoliuoksia ei tarvitse antaa pimeänä vuodenaikana. Ainoastaan keväällä. Ravintoliuoksissa ja lannoitteissa on ohjeet määristä. Eikä maksa paljon.

4. Kannattaa tarkastella kasvien sijoituspaikkaa. Osa kasveja pärjää hämärämmässä, osa tarvitsee enemmän valoa. Tämän huomaa kasvin kunnosta. Lisävaloa tarvitseva kasvi on jotenkin nuutunut ja piristyy nopeasti valoisuudesta. Osa kasveista voi ihan hyvin pimeämmässäkin paikassa.

Turha murehtia, jos joitakin kasveja kuolee. Osta sitten tilalle uusi kasvi. Huolenpidolla suurin osa menestyy. Tämä ei ole mitään rakettitiedettä vaan ihan maalaisjärjellä menestyy. Ja pääasiallinen huolenpito on kastelu, ei sen kummenpaa. Menestyvistä kasveista on iloa sekä kasvien hoitajalle että muille ihmisille. Viherkasvit tuovat urbaaniin huonetilaan pehmeyttä ja elävyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti