keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Miksi lörtsyä ei saa myydä lörtsynä ?

Elitarvikevirasto Eviran mukaan lörtsyä ei saa myydä lörtsynä, koska suomalaiset yleensä eivät tiedä mikä se on. Savonlinnan ja Mikkelin toreilla myytävä ohut piirakka on paikallinen herkku, mutta Eviran mukaan suuri yleisö ei tiedä mikä se on. Tämä on tietenkin selvää pässinlihaa (siis lörtsy ei ole pässinlihaa ainakaan virallisesti) ja me kaikki hyvän ruoan ystävät kiitämme Eviraa. He ovat ymmärtäneet, että ravintoturvallisuuden takia kaikki persoonalliset nimitykset ja ruoka-aineet on kiellettävä, ettei kukaan kokisi mitään elämyksiä.

Lapissa ihmiset pitävät velttoa ja kuollutta riekkoa lörtsynä. sen voi kuitenkin laittaa pataan mikäli lintu on ollut kuollut alle viikon. Myös sen jälkeen, jos on nälkä tai paha krapula.

Pohjanmaalla lörtsy on häjyjen mukiloima mies, joka ei pysty tappelemaan enää vastaan. Seuraaviin käräjiin mennessä lörtsy on toipunut kovaan kuntoon ja vaatii kymmenien tuhansien korvauksia henkensä kaupalla.

Ahvenanmaalla lörtsy on kantasuomalainen juhannuksenjuhlija, joka kiroilee, juo raakaa viinaa, etsii kalsareitaan ja haastaa riitaa hurrien kanssa. Jälkeenpäin lörtsy ei muista mitään, mutta kaikki muistavat lörtsyn.

Keski-Suomessa pellolle sateeseen jäänyt heinäpaali tai heinäseiväs on kahden viikon sateen jälkeen lörtsy. Siitä saa hyvät Eu-tukiaiset. Monet paikalliset viljelijät viljelevätkin pelkästään tätä lörtsyä, koska katotuet ovat huomattavasti normaalitukia suuremmat.

Raumalla läpimärkä, virttynyt pitsi on lörtsy. Maku on aika kuivakka kosteudesta huolimatta. kun lörtsyn kuivaa, sitä voi kaupitella torilla tai ovelta ovelle ulkomaisena käsityönä.

Tampereella lörtsy on löysä laukaus, joka menee maaliin Tapparan ja Ilveksen ottelussa. Vika on tuomarin, joka ei puhaltanut edellisestä tilanteesta jäähyä, koska hän on nuija.

Helsingin Kalliossa lörtsy on miehen elin, joka ei pysty suorittamaan tilanteen edellyttämää tehtävää. Yleensä mies ei toivu tästä ihan omin neuvoin vaan tarvitsee pitkäaikaista hoitoa, johon hän ei kuitenkaan koskaan mene. Sen sijaan Kallion thaimaalaiset hieromalaitokset hoitavat kyseistä henkilöä palkkiota vastaan.

Tästä näemme, että lörtsyä ei saa myydä lörtsyinä. Joku saattaa saada väärän käsityksen ja loukkaantua. Sitä paitsi ihmisen pää ei pysty vastaanottamaan eri suuntaista informaatiota varsinkaan, jos se koskee ruokaa. Vai mitä sanotte tästä ? Lihalörtsy, omenalörtsy, vaniljalörtsy, mustikkalörtsy, kermalörtsy, lakkalörtsy, mansikkalörtsy. Huh ! Pää on aivan sekaisin. Ainakin, jos niitä yhdistää eri maakuntien käsityksiin lörtsyistä.

Joka kesä kun olen syönyt Savonlinnan torilla Laurikaisen lörtsyjä, ne ovat maistuneet hyviltä. Se pitää ehdottomasti kieltää, sillä jos ihminen pitää ruoasta ja syö sitä paljon, hän voi kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, korkeaan kolesterooliin tai ihan luonnollisesti onnellisena. Se on aivan väärin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti