tiistai 5. maaliskuuta 2013

Vauvat vaihtoon

Keski-Suomen keskussairaalassa ovat vauvat vaihtuneet. Vanhemmat huomasivat, että heillä ei olekaan oikea vauva vaan naapurin mukula. Ei hätää, vauvat sai vaihtaa päittäin. Viimeeksi vauvan vaihtoa on harrastettu vuonna 1970. Monet perheenlisäystä odottavat pariskunnat ovat ottaneet uudistuksen ilolla vastaan. Minkälaisen vauva heille toimitetaan ? Onko lapsessa tuttuja piirteitä vai onko se täysin outo ? Vanhat tarinat vauvoja tuovasta haikarasta taitavat sittenkin olla totta. Keskussairaala on kertonut selvittävänsä tapahtumat yksityiskohtia myöten. "Kaikki ei ole mennyt putkeen ja prosessi pitää uudistaa", kerrotaan hallinnon taholta. Vauvan... siis vauvojen, on kerrottu voivan hyvin ja olevan iloisia hauskasta seikkailusta.

Eduskunnassa opposiittio on syyttänyt kaikesta sosiaali- ja terveysministeriä ja koko keskussairaalauudistusta, jota hallitus ei pystynyt sopimaan. Uudistus on tuonut jo ennen toteutumistaan mammuttimaisen suuria teollisuuslaitoksia. Synnytykset keskitetään isoihin yksiköihin, jotka toimivat kuten jättimäiset koneet. Toki isoissa yksiköissä hoitomahdollisuuksia on enemmän, mutta vaarana on, että lapsi menee pesuveden mukana. Tai siis vauva. Kuten nyt on päässyt tapahtumaan.

Kateellisina vauvanvaihdosta muut keskussairaalat ovat alkaneet viritellä uusia palvelumuotoja. Tottahan on, että vauva ei aina ole mieleinen. Joskus se pitää kitisevää tai jopa huutavaa ääntä. Joskus sen kasvot ovat pahasti rutussa. Aivan kaikille ei ole riittänyt kauniita ja hiljaisia lapsia. Uusina palvelumuotoina Länsi-Suomessa on tarjolla vauvan vaihto-oikeus 14 päivän palautusajalla. Palauttamalla vauvan synnytyssairaalaan voi vapaasti valita uuden sopivamman vauvan. Jossakin Etelä-Suomen sairaasssa kokeillaan vauva-arpajaisia. Jokaisella vauvalla on oma numero ja arpalipukkeesta saa oman onnenumeron. Hyvällä tuurilla voi saada mieleisensä sukupuolen tai jopa rodun. Huonolla tuurissa joutuu tyytymään jäännöseriin. Pohjoisessa ollaan kokeilemassa vauvanvaihtoviikkoja. Vauvaa saisi kokeilla muutaman viikon ja vaihtaa sitten mieleiseensä. Netissä tyytymätöntä perhe voi myös tarjota vauvaa uudella Vauva.com palstalla. Kaikenkaikkiaan vauvanvaihdossa on paljon hyviä puolia. Nykylapsista kasvaa monipuolisemmin kasvatettuja ja sosiaalisempia kuin entisessä yksiperhejärjestelmässä.

Vauvat ovat ryhtyneet jyrkästi taistelemaan oikeuksistaan. Vahvana liittova tunnettu Vauvojen ammattijärjestö (VAJ) on jättänyt lakkovaroituksen Suomen vanhempainliitolle. Vaatimuksena on kolmivuotinen sopimus, päivittäinen aito äidinmaito ja vakavaraiset yli 50.000 € vuodessa ansaitsevat vanhemmat. Vanhempainliitosta ollaan hämmentyneitä. Vaatimus kolmivuotisesta sopimuksesta on kohtuuton. Juurihan saatiin vuoden sopimus aikaan. Valtakunnan sovittelija ei katso tässä vaiheessa tehdä sovintoesitystä, koska osapuolet ovat niin kaukana toisistaan. "Koetetaa palata ensin yhteiseen neuvottelupöytään keskustelemaan avoimesti, mikä on mahdollista ja mikä ei", toteaa Valtakunnan syyt... sovittelija.

Ministeriö on perustanut työryhmän selvittämään Euroopan vauvanvaihtosopimuksen solmimista Schengen maiden kesken. Siinä vauvan voisi vaihtaa muunmaalaiseen vauvaan ilman, että siitä tarvitsee tehdä mitään papereita. Tämä lisäisi liikkuvuutta, parantaisi työmarkkinoita ja takaisia pitkällä tähtäimellä suurempien elävarojen karttumisen. EU:n Komissiossa ollaa aloitteesta hyvin innostuneita ja alustavien tietojen mukaan asiaa tullaan käsittelemään seuraavassa pääministeritapaamisessa. Sosiaali-ja Terveyskomissaari aikoo esittää, että vauvat tarkastettaisiin asianomaisen maan sairaaloissa direktiivin mukaisiksi ja korvamerkittäisiin EU merkillä. Vauvasta maksettaisiin kertaluontoinen vauvavero, jonka jokainen jäsenmaa saisi käyttää kansallisesti. Sen jälkeen vauvoja voitaisiin vaihdella tarpeen mukaan. Suomen Eduskunnassa Perussuomalaiset ja Keskusta ovat vastustaneet tätä aloitettta ja aikovat tehdä asiasta välikysymyksen. "Eikö tämä vauvojen vienti Kreikkan ja Espanjan kaltaisiin runsaslapsisiin maihin voi jo loppua. Tuhansia ja taas tuhansia vauvoja on heitetty tähän loppumattomaan seikkailuun. Kotonakin olisi vauvoille käyttöä. Vilja on puimatta ja perunat märkänevät peltoihin. Kohta ei enää tiedä minkäkielinen tai -värinen vauva ajaa traktoria kylätiellä", todetaan opposiittion riveistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti