torstai 28. maaliskuuta 2013

Pitkäperjantain ohjelma

Pitkästä aikaa on taas pitkäperjantai. Siitähän on jo melkein vuosi. Pitkäperjantai on eittämättä vuoden pisin päivä. Se on pitkä siksi, että kaikki kaupat ovat kiinni, bussit liikkuvat harvemmin, sukulaisia tulewe yökylään ja telkussa on pitkäpiimäistä ohjelmaa. Vanhaan hyvään aikaan kaikki ravintolatkin olivat kiinni. Edes lapset eivät saaneet mennä kavereille leikkimään ja häiritsemään pyhän viettoa.Nykyihminen tarvitsee pitkänperjantain viettoon oman ohjelman. Kun vuoden muina päivinä ilo ja nautinto ovat pääosassa, pitää pitkänä perjantaina kärsiä. Miksikö ? Tietysti siksi, ettei ilonpito tunnu muuten miltään. Nimittäin, jos sitä tekee joka päivä. Kärsimyksellä luodaan ulottuvuutta ja näkökulmaa ilooon ja nautintoon. Piinan kautta ilosta saa enemmän irti. Tässä ohjelma kaikille vapaasti varastettavaksi:

klo 6.00 Herätys ja aamupesu, suljetaan puhelin, puetaan lenkkivaatteet.
klo 6.30 Kävelyä yksin lähikaduilla
klo 7.30 Kylma suihku
klo 7.45 Aamupalan valmistus
klo 8.00 Aamupalan nauttiminen: Näkkileipää ilman levitettä, kuumaa vettä ilman sokeria.
klo 8.30 Hiljaisuusharjoitus. sohvalla istumista, katsellaan ulos, eikä ajatella mitään, ainakaan mitään nautinnnollsta
klo 9.30 Pääsiäismunien keittäminen. Keitetään noin tiu munia koviksi.
klo 10.00 Haetaan vanhat kuivuneet vesivärit ja pensseli. Maalataan noin tiu munia kirjavikasi käyttämällä enintään kahta väriä yhteen munaan. Tämä on samalla pitkänperjantain luovin ja iloisin hetki.
klo 11.00 Haetaan postilaatikosta sanomalehti ja laitetaan se naapurin postilaatikkoon.
klo 11.30 Lounaan valmistus hitaasti.
klo 12.00 Lounaan nauttiminen: Syödään hitaasti toinen näkkileipä. Päälle laitetaan yksi kurkkuviipale. Palan painikkeeksi juodaan lasi kraanavettä.
klo 12.30 Tervehditään vähäsanaisesti heräävää puolisoa tai elämänkumpopania. Kerrotaan hänelle, että nyt on pitkäperjantai.
klo 13.00 Iltapäivälenkki. Kävellään aamuinen lenkki toisinpäin
klo 14.00 Hiljainen työskentelyhetki keittiön pöydän ääressä. Ajatellaan, mitkä asiat olisin voinut tehdä elämässäni paremmin ja kirjoitetaan ne paperille.
klo 16.00 Tervehditään heräävää jälkikasvua ja kerrotaan lyhytsanaisesti pitkästäperjantaista ja siihen liittyvistä traditioista. Annetaan heille kullekin 20 euron seteli.
klo 16.30 Päivällisen valmistus. Tehdään koko perheelle herkullinen päivällinen, jota kukaan ei kuitenkaan halua syödä.
klo 17.30 Päivällisen nauttiminen: Syödään kaksi palaa kuivunutta eilistä ruisleipää tai paahtoleivän palaa. Juodaan kaksi lasia kraaanavettä.
klo 18.00 Iltalenkki. Kävellään aamulenkki kertaalleen molempiin suuntiin. Annetaan vastaantulevalle krapulaiselle alkoholin suurkuluttajalle viimeinen 20 euron seteli.
klo 19.00 Hiljainen työskentelyhetki makuuhuoneen hiljaisuudessa. Ajatellaan, missä asioissa teen tulevaisuudessa parannuksen ja kirjoitetaan se paperille.
klo 20.30 Katsotaan TV:n uutiset ja todetaan kuinka maailman on paha, kylmä ja kova.
klo 21.00 Iltapalan valmistus
klo 21.30 Iltapalan nauttiminen: keitetään kuumaa vettä, johon upotetaan yksi pussi mustaa halpisteetä. Nautitaan se hitaasti.
klo 22.00 Iltapesu, yöpuku päälle. Ilmoitetaan telkan ääressä viiniä juovalle partnerille, että ollaan menossa nukkumaan.
klo 22.30 Mietitään sängyssä mukavan päivän kohokohtia.
klo 23.00 Rauhallinen yöuni, jossa nähdään niukkaa unta omasta elämästä.

Jos kuitenkin olette löytäneet kumppaniksenne kauniin blondin, voitte laittaa oheisen ohjelman naapurin postiluukkuun ja toteuttaa toisenlaisen ohjelman. Kun pitkäperjantai on niin tavattoman pitkä, voitte tehdä yhdessä kaikkea mukavaa, joka on ennen jäänyt tekemättä. Voitte pitää pitkää-hauskaa pidempään. Useinhan on niin kiire, että aika loppu kesken juuri kun pidot ovat parhaimmillaan. Nyt on aikaa. Naapurinne saa kuulla pitkän ajan erilaisia ääniä seinän läpi. Siitä hän saa mukavaa oheisohjelmaa ja voi todeta miten oma elämä on sentään tyyntä ja rauhallista. Hänelle tulee siitä oikein hyvä mieli. Samalla tulee itsellekin päivän hyvä työ tehtyä.

Hyvää kärsimystä eikun Pääsiäistä !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti