torstai 28. maaliskuuta 2013

Juhlapyhien ruokailutottumukset

Suomessa on neljä juhlapyhää. Kahdella on kristillenen tausta ja kahdella pakanallinen tausta. Ruokakulttuurin osalta ne eivät suuresti eroa toisistaan vaiukka niin luulisi. Kaikkien juhlien yhteisenä piirteenä on ryömisen ja juomisen suuri määrä. Joulu, Pääsiäinen, Vappu ja Juhannus ovat kauppiaiden kulta-aikaa, koska ihmiset ovat yhdessä ja juhlimisen keskeise3nä muotona on runsas syöminen ja juominen. Nyrkkisääntönä voikin sanoa, että jos muutaman keskeisen ruoka- ja juomalajin jättäisi pois, voisi tarjota samaa syötävää ja juotavaa jokaisena juhlapyhänä. Joulusta vois jättä pois kinkun, pääsiäisestä mämmin, vapusta tippaleivät ja siman ja juhannuksesta grillimakkaran. Muilta osin juhla voisi toimia samoin eväin. Tämä on tietysti helpottva tieto juhlien isännälle tai emännälle. Voi olla vaikka kuinka kateissa ostosten suhteen kunhan muistaa nämä em. tuotteet. Kun katselee S- ja K-kauppiaden tarjoustuotteita, ne ovat kuin samasta puusta veitettyjä vuodenajasta huomlimatta. Kodin keittiömestari voi ottaa juhlapyhäkauppalistan naftaliinista ja ostaa ylensyönnin ja juonnin avaimet. Tämä on luettava myös nokkelien kauppaketjujen ansioiksi. Juhlintatavat yhdenmukaistuvat, samoin niiden raakaaineet. Mikäs sen somempaa !"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti