perjantai 30. marraskuuta 2012

Myrsky sekoittaa Etelä-Suomen

Kova tuuli ja lumisade ovat sekoittuneet arki elämää ja liikennettä. Perinteisesti Helsingin ratapihan vaihteet ovat jumissa/lumissa. Noin 30.000 kotitalouden sähköt ovat katkenneet. Antti-myrskyksi (tänään on Antin päivä) nimetty puhuri on katkonut sähkölinjoja. Suomenlahdella vyöryivät isoimmillaan 10 metrisen aallot. Turun moottoritie on stopissa ja Helsingin kehätiet ja ulosmenotiet ovat pahoisas ruuhkissa. Töiden päättyminen ja viikonlopun alkaminen lisää entisestään liikenneruuhkia.

Vaikka meillä ei olekaan hurrikaaneja, maanjäristyksiä tai rankkasateita, olemme aika herkästi haavoittuva maa. Viime vuosina tuuli on tuivertanut, vettä sadellut ja lunta pyryttänyt melko usein. Jotenkin koko pääkaupunkiseutu tai viimeksi Pohjanmaa on sekaisin tästä muutoksesta. Yksittäisten ihmisten riskejä kartoitetaan ja valvontaa tehostetaan. Kuitenkin julkisen liikenteen ja sähköntuotannon riskejä ei olla suuremmin ennakoitu. Ainakin siltä näyttää. VR:n viivästykset alkavat jo naurattaa. Tai itkettää. Tai molempia riippuen missä suhteessa VR:ään olet.

Meren myrskytuulista tulee mieleen vuosi 1985 ja merimatka Pomerania-laivalla Gdanskiin. Aallot löivät pahimmillaan laivan yli. Peti oli ainoa mahdollinen olinpaikan laivalla. Matka oli loppumattomalta tuntuvaa kallistelua ja keinuntaa. Olo oli niin paha, ettei osannut pelätä laivan uppoamista. Aallot olivat jyrkkiä mäkiä tai ammottavia kuoppia. Myrsky kesti lähes vuorokauden, mutta matka melkein kolme vuorokautta. Sen jälkeen ei ole tarvinnut käydä vapaaehtoisesti huvipuiston laitteissa.

Itse olen tänään myös liikenteessä. Matka Lahteen taittuu bussilla. Oma mopoauto on piinallisen vaikea ohjattava puuskittaisessa tuulessa. Tällaisessa myräkässä voisin uskaltaa ajaa viittäkymppiä. Muutenkaan ajaminen ei kiinnosta lumen seassa. Huomattavasti turvallisempi vaihtoehto on onnikka. Raideliikenne on niin sekaisin, etten edes harkinnut junaa. Suora bussilinja Tampere-Lahti on sitäpaitsi halvempi vaihtoehto. Itse asiassa nautin suuresti tästä valinnasta. Niin monta kertaa olen taiteillut huonossa kelissä tien päällä. Yllättävän paljon kova myräkkä heiluttaa myös isoa bussia.

Joku sisäministeri voisi kehottaa ihmisiä jäämään rokulipäiväksi kotiin. Näin pahimmista ongelmista ja ruuhkista vältyttäisiin. Tai olisiko se ulkoministerin hommia kun ulkona on huono ilma. Tai ehkä liikenneministeri ? Pääministeri päättää tietysti kaikesta mutta valtiovarainministeri voisi sopia työnantajien kanssa maksettavista korvauksista. Onhan tämä työministerinkin hommia ja Jussin mielessä puolustusministeriönnjuttuja. Tietysti presidentti voisi käyttää poikkeustilan suomaa (?) valtaa ja määrätä puolustusvoimien ylipäällikkönä myös reserviläiset kotiin. Tai ratapihalle lumitalkoisiin. Sehän olisi oikein somaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti