keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Valohoitoa mustaan talveen

Ennustajat povailevat leutoa talvea. Lumeton maaperä, sateiset ja pilvipeitteiset päivät, musta maisema, lyhyt valoisuus. Tämä kaikki tekee mustan päänsisällön. Väitän, että meillä suomalaisilla on sellainen. Toki jotkut idearikkaat kanssaeläjät ovat keksineet kirkasvalon. Lisäksi on kehitelty korvassa pidettävä kirkasvalo. Varmasti valoilla on piristävää vaikutusta näille ihmisille, mutta me suuri tavisten massa elämme mustaa maailmaa. Sen tunnusmerkkejä ovat väsymys, hiljaisuus, lisääntynyt unentarve, negatiiviset ajatukset, arvaamaton ärtymys, päänsärky ja ylensyöminen.

Pitäisi perustaa Valoa aivoille - liike. Sen tavoitteena on saada jokaiselle suomalaiselle (jokaiselle, joka haluaa) parin kuukauden etätyöpaikka päiväntasaajalta. Köyhän miehen versiossa valoisuusjakso voitaisiin toteuttaa Kreikassa. Sieltähän voisi halvalla saada joitakin pantattuja lomakohteita. Tämä jakso toteutettaisiin joka toinen vuosi. Pari miljoonaa kansalaista vuodessa maksaisi noin kuusi miljardia, jokainen saisi n. 3 tonnia matkoihin ja ylöspitoon. Tämä kuulostaa aika paljolta, mutta sehän on pikkuraha, jos ajatellaan hyötyjä. Niitä ovat työtehon parantuminen, vähentyneet sairauspäivät, positiivinen asenne työelämässä ja Finnairin johtajien bonukset. Tiukassa paikassa omakustannusosuus voisi olla tonnin, jolloin kokonaiskustannukset putoaisivat neljään miljardiin. Jos työnantaja saataisiin tonnilla mukaan, olisi valtion osuus vain kaksi miljardia. Ei muuta kun karvalakkilähetystö valtiovarainministeri Urpilaisen pakeille Brysseliin.

Jos nyt sitten kävisi kuitenkin niin, ettei tämä liike saavuta tavoitettaan, pitää kehitellä kirkasvalostrategia. Kaikkien päähän kirkasvaloa-hanke. Kirkasvalo on toki vaikutuksiltaan vaatimaton verrattuna oikeaan auringonpaisteeseen, mutta parempi kuin musta talvi. Kirkasvaloa suositellaan käytettäväksi tunnin ajan aamupäivisin. Jos lasketaan, että valon käyttö aloitetaan klo seitsemän ja päätetään klo kaksitoista, tulee käyttötunteja viisi. Viisi miljoonaa ihmistä tarvitsisi siten noin miljoona kirkasvalolamppua. Tämä edellyttää ihmisten ryhmäytymistä viiden joukkoihin. Sisäministeriö voisi antaa ryhmäytymisestä koulutusta, oppaita ja ohjekirjasia. Siihen menee varmasti muutamia miljoonia lisärahaa, mutta samalla ryhmäytyminen vähentäisi yksinäisyyttä ja umpimielisyyttä. Jos yksi lamppu maksaa satasen, olisivat kustannukset sata miljoonaa. Lamppu toimii varmasti 2-3 vuotta, joten tämä pienehkö määräraha ei ole edes jokavuotinen ilmiö. Puhumattakaan, jos lamppu toimii 4-5 vuotta. Tämän ns. karvalakkimalli ei tuota tietenkään niin paljon työtehon parantumista tai sairauspäivien pienenemistä, mutta jotain kuitenkin. Kulujakin on toki vähemmän.

Jos nyt sitte kävisi niin, että kirkasvalohomma ei jostain syystä saa tuulta purjeiden alle, pitäisi olla varasuunnitelma C. Edelliset ehdotukset ovat siis A ja B. Tässä suunnitelmassa kirkasvalolamput korvataan taskulampuilla. Niitähän on monenlaisia malleja, mutta valtion hankintakeskus (nimi muutettu) voisi kilpailuttaa taskulamput ja näin saataisiin halpoja kiinalaisia maglitejä. Lamput maksavat arviolta pari kymppiä kappale ja alkaliparistot saman verran. Miljoonan lampun hinnaksi tulisi siten noin neljäkymmentä miljoonaa euroa. Jos kuntia velvoitettaisiin maksamaan patterit, olisi valtion osuus vain parikymmentä miljoonaa. Se parikymmentä milliä löytyy varmasti vaikka Rahiksen tai Veikkauksen voitoista. Näin valtion osuus on vain päätöksen tekeminen eli selvitysmies, työryhä, lobbauskulut, kokouspalkkiot ja pullakahvit. Yhteensä alle sata tuhatta euroa. Jos lamput jaettaisiin Kelan luukulta ja paristot sossusta, kustannukset jäisivät varmasti muutamaan milliin.

Vihoviimeinen keinona on tulitikku-kynttilämalli. Se tarkoittaa, että kaikille suomalaislle hankitaan tulitikkuja ja kynttilöitä. Jokaiselle ostetaan sadan tuikun pussi ja pari askia tulitikkuja. kustannukset ovat neljä euroa. Kokonaiskustannukset ovat siten parikymmentä miljoonaa euroa. Tämän ratkaisun seurauksena saadaan kenties hiukan sympatiaa. se ei ole mitenkään merkityksetöntä, mutta vaikuttavuutta on hieman haasteellista todentaa. Ja jos sanotaan suoraan, tässä mallissa rahat menevät kyllä kankkulan kaivoon.

Näillä keinoilla harmaat suomalaiset muuttuvat kaamosaikana smalltalkia solkkaaviksi ideanikkareiksi ja maan talouskin saa piristysruiskeen. Tämä ehdotus on nyt rekisteröity patenttihallituksessa, joten se on kaupan. Eli vapaata riistaa. Hintakin on alle miljoonan. No, sanotaan vaikka muutama satatonnia, jos neuvottelut käydään palmujen alla etelän auringossa.
On se niin masentavaa tämä musta talvi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti