tiistai 1. marraskuuta 2011

Veron päivä

Tänään julkaistaan kaiken kansan nähtäville veroluettelot. Kuka maksaa ja kuka maksaa vielä enemmän. Näin vakiintuneen kaulusköyhällistön edustajalle päivä on tirkistelypäivä. Lehdet alkavat pullistelemaan verotietoja ja jokainen lehti yrittää revitellä suurilla otsikoilla. Pääosin revitellään suurilla tuloilla. Verojen maksu jää vähemmälle.

Jo viikonloppuna Stand up-koomikkojen verotietoja vilauteltiin. Siis tulotietoja. Vitsi kannattaa ja veistely tuo rahaa. Kolmensadan tuhannen euron liikevaihdon huumorimiehet (ja naiset) osaavat olla tosi hauskoja. Ihan naurattaa. Ensi kerran kun katson puolen tunnin vitsipyrähdystä, saatan olla totinen. Ei enää naurata. Tässä ovat vitsit leivottu huumorin sisään. Tosi koomikko nauraa tilipäivänä.

Me tavalliset taatelintallaajat katselemme rikkaiden suuria pääomatuloja ja pieniä palkkatuloja. Siinä Hyvä hallitus olisi saanut tehdä vähän enemmän. Porsaanreikä on matala pääomaveroprosentti. Hullu on se rikas, joka ei suuntaa tulojaan pääomaveron piiriin. Meikälainen ei voi sitä tehdä. Kuitenkin rikkaillakin on murheensa. Osinkotuotot pienenevät ja liksaa sataa laariin ennenäkemättömän vähän. No, rikas ei jää miettimään. Laman aikana ostetaan halpoja osakkeita ja korkeasuhdanteen aikana netotaan tuottoa. On siis edessä välivuosi. Ja tulossa lihavat tuotot.

Haluaisian ehdottaa tätä marraskuista päivää Veron päiväksi. Se olisi veronmaksun päivä, jolloin liputettaisiin kaikille meille. Presidentti myöntäisi muutamille sadoille verottoman vuoden kiitokseksi pitkästä ja nuhteettomasta veronmaksusta. Toreilla ja turuilla näyteltäisiin klassikkonäytelmiä verojenkeräämisestä Ruotsin ja Venäjän vallan ajoilta. Julkisten palvelujen laitokset pitäisivät avointen ovien päivää, jotta kansa näkisi mihin verovarat menevät.

Ja rusinana pohjalla ehdotan verouudistusta. Veroilmoituksessa saisi esittää pari kohdetta joihin minun verovarani on suunnattava. Vaikka vain 20 % verosta. Se olisi todellista suoraa demokratiaa. Veikkaan, ettei hallintoon tipahtaisi juurikaan yhtään äyrejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti