keskiviikko 25. elokuuta 2010

Vihavuosi


Otsikko saattaa johtaa harhaan. Kyseessä on Vihavuoden kylä ja koski Hämeessä. Paikka on 15 kilometriä Hauholta lähellä Sappeen kylää (ei se Sappee, jossa on laskettelurinne ja golfkenttä).
Kylän nimi juontaa juurensa vihaiseen vuolteeseen, eli koskeen. Ihmiset tuntuivat leppoisilta, eikä suurempaa vihaa esiintynyt.
Vihavuodessa on vanha mylly kosken rannalla. Siellä on kahvila ja näyttelytila ja iso terassi. Kyläyhteisö järjestää erilaisia tapahtumia ja taidenäyttelyjä. Melkoinen ponnistus pitää kylää elinvoimaisena. Viime vuonna kävijöitä oli kesän aikana 15.000.
Paikalla on ollut myllyjen lisäksi myös saha. Siellä on ollut parhaimmillaan parisataa työntekijää viime vuosisadan alkupuolella. Saha purettiin -85.
Koskimiljöö on kiinnostanut myös monia taiteilijoita. Ja myös kalastajia. Eikä ihme. Lisätietoja kylästä, sen historiasta ja kesätapahtumista löytyy googlettamalla sanan Vihavuosi.
Tuntui mukavalta eksyä maaseudun sisälle. Tyhmästi sanottu, mutta näin tapahtui. Yllätyin, miten monissa kylissä oli tehty erilaisia näyttelynavettoja ja muita vierailukohteita. Paljon kiinnostavan näköisiä paikkoja löytyi matkalla Tuulokseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti