maanantai 9. elokuuta 2010

Saunakilpailukuolema

Venäläisen saunakilpailijan kuolema järkytti. Herätti myös melkoisen määrän kysymyksiä. Toivottavasti tapahtumien kulku saadaan selvitettyä. En ole kovien lämpöjen saunoja, mutta 110 astetta ei ole mielestäni hirmuinen lämpö.

Onko kuusi minuuttia pitkä aika sellaisessa lämmössä ? Miksi suomalainen kilpailija sai palovammoja ? Voivatko aivot hämärtyä niin, ettei pysty lähtemään pois ? Eikö mikään hälyytä aivoissa, jos on menettämässä tajuntansa ? Eikö ulkopuolinen huomaa mitään muutoksia ihmisessä, joka on kuolemassa kuumuuteen tai hapenpuutteeseen ? Meneekö kilpailussa jotain pieleen, kun vastakkain osuu kaksi luupäistä kilpailijaa

En ole saunakilpailun puolustaja, päinvastoin. Mutten myöskään usko, että kukaan osasi odottaa mitään yhtä järkyttävää. Itselleni sauna on kaikkea muuta kuin kilpailupaikka. Se on rentoutta, ajattomuutta, puhtautta. Mutta uskon, että kilpailun järjestelyissä on pyritty löytämään turvallinen kilpailutapa.

En pelkää suomalaisen saunan maineen menetystä tai huonoa imagoa. Se on tässä pieni murhe. Saunan teveysvaikutukset ovat kiistattomat. Siinä luotan omiin kokemuksiini. Aineenvaihdunta saa tärkeää vauhtia. Lämmöllä hautominen ja kylmä/lämmin vaihtelu on rentouttavaa. Puhtaus on myös kehon sisäistä. Saunassa on oma rauha ja kulttuuri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti