keskiviikko 27. elokuuta 2014

Veden hinta

Aina silloin tällöin pääsee tutkailemaan Euroopan eri kulmia. Matka tapahtuu useimmin Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta. Lentoasemalla, tsekkausten ja turvatarkastusten jälkeen, on laajat odotustilat. Niitä on entisestään laajennettu terminaali 2 taakse itään lähtevien lentojen takia. Helsinki-Vantaan kenttä näyttää sisältäpäin keskikokoiselta keski-eurooppalaiselta lentokentällä.

Kun olen aika pikkusieluinen ihminen, minua närästävät pienet asiat. Helsinki-Vantaan lentoasemalla se on vesipullon hinta. Puolen litran vesipullo maksaa nimittäin 2,50 €. Äsken vieraillessani Turkissa, maksoin viidestä litrasta vettä vähemmän. Hotellissa oli päivittäin tarjolla ilmaisia puolen litran juomapulloja taltuttamaan janoa ja hikoilua. Lentoasemalla vesi on luksustuote.

Voisiko ajatella, että lentoasemalla jaettaisiin ilmaista pullotettua vettä kaikille halukkaille matkustajille ? Se olisi pieni suomalainen käyntikortti niille sadoille tuhansille japanilaisille, jotka parveilevat terminaalissa lentoja odotellen. Etiketissä voisi lukea "Drinkable finnish tap-water". Matkailijoiden mukana nämä pullot matkustaisivat eri puolille maailmaa muistuttamaan suomalaisen veden korkeasta laadusta ja maan hyvästä elämästä. Kyse on maasta, jossa vesijohtovesi on puhdasta ja maukasta ja sitä on tarjolla runsaasti. Vettä on paljon, erityisen paljon pintavettä. Vesijohtovesi on useimmiten paremman makuista kuin maailmalla liikkuva pullotettu vesi.

Vesipullon hinnasta kiukustuin niin paljon, etten ostanut sitä. Toin tyhjän pullon. Menin vessaan ja täytin sen lavuaarissa. En maksanut mitään. Kahden ja puolen euron hinta on ryöväystä ja saa kenet tahansa kiukustumaan. Koko muukin hinnoittelu on käsittämätöntä "ryöväystä", mutten halua messuta siitä enempää tässä yhteydessä. Vesi on meidän suomalaisten peruselementti. Sillä rahastaminen on vastaavasti tämän luonteen vähättelyä tai hylkimistä.

Kun lentohenkilökunta väläyttelee lakkoa työehtojensa puolesta, voisivat matkustajat tehdä samoin. Boikotoimme Helsinki-Vantaan lentoaseman kahviloiden ja myymälöiden vesipullojen hintaa. Emme osta mitään muutakaan lentoasemalta ! Pitäkää erikoiskahvinne ja kuohuviininne ! Veden hinta alas ! Vesi on suomalainen perusoikeus !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti