torstai 7. elokuuta 2014

Kalevi Kiviniemi Kalevan kirkossa

Kansainvälinen huippuurkuri Kalevi Kiviniemi soitti Kalevan kirkon urkuja yökonsertisssa. Ohjelma oli laaja kattaus urhuteoksia kahdeltatoista säveltäjältä. Stravinskistä, Skrabinista ja Prokofjevista, Mozartin, Rossinin ja Verdin kautta Sibeliukseen, Kokkoseen ja Salliseen. Mukana myös yksi taiteilijan oma sävellys. Kolmessa esityksessä oli mukana Teuvo Lampisen äänimaisemia tietokoneelta. Parhaiten toimivat ukkoset Ryderin sävellyksissä.

Kiviniemi esitteli pieninä paloina, mitä uruilla voi soittaa. Ikäänkuin urkujen ulottuvuuksia. Hän esitteli myös erilaisia säveltäjiä ja miten ne taipuvat urkumusiikkiin. Ensimmäisen puolituntisen aikana ajattelin, että urkumestari hieman karikatyyrimäisesti ja huumorilla väänteli mestareiden tuotantoa. Huumorilla tuleekin olla sijaa tällaisessa konsertissa, sillä urkuja pidetään kirkkomusiikin ja messujen instrumenttina. Sitten Kiviniemi alkoi lähestymään itse asiaa ja nykyajan säveltäjiä. Itse pidin kovasti Sibeliuksen Barcarolasta. Kiviniemen oma sävellys runoon "Broken Soul" oli moniulotteinen, joskin hieman epäselvä teos. Kaikenkikkiaan Kiviniemi kuljetti kuulijoitaan omalla persoonallisella tavallaan. Se vaatii rohkeutta ja omaa katsantokantaa. Yleisöltä se vaatii valmiutta uuteen. Hienosti erilaiset elementit kajahtelivat korkeassa kirkossa.

Vaikka Kiviniemi itse valitteli urkujen huonoa kuntoa, esitys oli hieno ja elämyksellinen. Jos itse pääsisin nimeämään tämän konsertin, se olisi "Elements". Niin paljon erilaisia pieniä rakennusaineita siitä löytyi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti