maanantai 11. elokuuta 2014

Pallokrysanteemi

Ostin kesäkuun lopulla pallokrysanteemin. Etupihalla on kivibetoniruukku, jossa on ollut tapana pitää erilaisia kukkia. Se on hankala paikka, sillä sateisina päivinä siihen kertyy liikaa vettä. Jostain syystä kukat eivät ole muutenkaan viihtyneet siinä. Tänä kesänä ostin aikaisin keväällä orvokkeja. Kun ne kuihtuivat osti pallokrysanteemin. Ostin sen Hong Kongista. Hinta oli vajaa kymppi ja matkakin oli vähän pitkä. Hong Kong sijaitsee nimittäin Partolassa Pirkkalan puolella. Se oli oikein komea keltainen pallo. Kastelin kukkaa välillä kun paistetta oli melko runsaasti. Pari viikkoa sitten huomasin kuitenkin tummuneita kukkia. Viikonloppuna puolet pallosta oli kuivettunut ruskeaksi.

Päätin ostaa uuden kukan tilalle. En löytänyt kuitenkaan mieleistä tarjousta mistään mainoslapusta, joten menin Hong Kongiin. Kerroin kassalla, miten kukalleni oli käynyt. Krysanteemi tarvitsee valoa. Kastelun välillä se saa kuivahtaa. Muuten se muumioituu. Oma palloni oli muumioitunut juuri varjon puolelta. Vai muumioitua ? Kaikkea ne keksivät selitykseksi. Edellinen myyjä sanoi krysanteemin kestävän syksyyn. Nyt tuli aivan uusi näkökulma.

Aika ovelaa tämä kukkien myynti. Krysanteemi ei kuollut vaan muumioitui. Olisin voinut pitää sitä syksyyn ja katsella muumiota. Vähän niinkuin kanervaa. Nyt heitin muumion pois ja ostin kaksi palloa tilalle. Nyt hinta oli 13,50 kahdelta. Toinen on ruskeanpunainen ja toinen vaalean neilikan värinen. Ruskean laitoin tähän samaan ruukkuun. Yritän olla ovela ja katsoa käykö tällekin krysanteemille samoin. Jos kukat muumioituvat, sitä ei huomaa helposti, koska kukat ovat muutenkin ruskehtavia. Vaaleamman laitoin pikku puutarhaani, jossa orvokit ovat sinnitelleet keväästä. Ajattelin ensin istuttaa orvokinraadot multaan, mutta sitten viskasin ne vain pensaiden alle, mullaksi. Vaalea krysanteemini tulee varmasti muumioitumaan nopeammin, mutta ei haittaa, koska sisäpihalle sitä ei ole niin moni katselemassa. Sitäpaitsi täällä voin tehdä oikean muumiokokeen ja katsoa miten muumiokrysanteemini pärjää tulevana talvena. Ihan täysin, en usko muumioteoriaan, mutta se on hyvä tarina. Jo sen takia kannattaa muumioida krysanteemeja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti