lauantai 29. kesäkuuta 2013

Urheiluseurojen nimien todellinen alkuperä

Kirjoitin joskus urheiluseurojen hauskoista nimistä. Nyt valtion arkistosta on paljastunut todellista tietoa nimien alkuperästä. Suomalaisten on syytä olla ylpeä paitsi näistä mainioita seuroista ja niiden nimistä, mutta myös nimien alkuperästä.

Saarijärven Pullistus
Tämä keskisuomalainen monialaseura on oikeasti ensimmäinen kehonrakennusseura. Jo kolmekymmentä luvulla Suomessa harrastettiin pullistelua ja niin perustettiin myös erikoisseura. Lihaksia kehitettiin ja voimaa lisättiin erilaisilla keinoilla. Katse itää kohti ja pullistelu sai uutta voimaa. Dopingia käytettiin paljon. Erityisesti ruisleipää, silakkaa ja piimää.

Ikaalisten Nouseva Voima
Ikaalisissa vaikuttanut energiayhtiö alkoi kasvattaa työntekijöiden lapsista uutta voimaa. Tämä on alunperin varhaisnuorisoyhdistys, jossa opeteltiin puhelinpylväisiin kiipeämistä ja sähköjohtojen solmimista. Sittemmin nimeksi tulivat Posti- ja Tele, Imatran voima, ja Fortum.

Tapanilan Erä
Tämä pääkaupunkiseudun maineikas seura ei suinkaan ole ollut erämetsällä. Monet sikäläiset eivät ole koskaan edes käyneet metsässä saati sitten erätulilla. Kyse on puhtaasti nyrkkeily- ja joukkueurheiluseurasta. Nimi tulee siitä, että urheilijat eivät jaksaneet yhtä erää pidempään. Nyrkkeilijät boxasivat yhden erän ja väsyivät, lopettivat tai väistelivät loppuajan. Salibandyssä Erä pelaa yhden erän ja sinnittelee lopun aikaa. Joskus sillä voi voittaa, mutta useammin ei.

Liedon Parma
Tästä nimestä on kaksi poikkeavaa tietolähdettä. Lietolainen patruuna vieraili Italian Parmassa ja halusi antaa nimen myös uudelle paikallisseuralle. Patruuna rahoitti seuran toiminnan ja antoi myös rakkaalleen lapselleen hyvän nimen.
Nimi on alkuperäisesti ollut Paarma. Tuo ikävä pisteliäs kärpäseläin on antanut nimensä metsässä juokseville suunnistajille. Myöhemmin lukivirhe eli yhden aan puuttuminen muutti nimen Parmaksi.

Pellon Ponsi
Pellollahan on monenlaisia kukkia. Kukan rakenne on kansakoulun oppien mukaan emi, hede, ponsi ja palho. Pellolla kasvoi runsaasti kukintoja ja siellä ponsia.
Tästäkin on myös toisenlaista tietoa. Kunnan päättäjät tekivät valtuustossa ponsiesityksen urheiluseuran perustamisesta. Ponsi hyväksyttiin ja seura päätettiin perustaa. Kunnansiheeri kirjasi päätöksen, että seuran nimeksi tuli Ponsi, vaikka nimen piti olla Urheilijat, Kilpa-Veljet tai Kisa.

Lauttakylän Luja
Tämä on alunperin ollut talonrakennusfirma. Tarkasti ottaen elementtitehdas. Rahat kavallettiin ja yritys meni konkurssiin. Työntekijät jäivät työttömäksi ja alkoivat urheilemaan aikansa kuluksi. Nimi pidettiin firman mukaan. Niin oli paljon kotoisampaa, eikä kukaan tuntenut itseään syrjäytyneeksi.

Sääksjärven Loiske
Seura perustettiin jo heti jääkauden jälkeen. Silloinhan Sääksjärvi (Tampereen tuntumassa) oli meren lahti. Paikalliset purjehtivat pitkin maailman meriä ja toivat mitaleita olympia-ja muista maailman kisoista. Loiske voitti lukuisia mitaleita purjehduksessa, soudussa, melonnassa, surffailussa ja uimahypyissä. Loiske on merenpinnan vetäydyttyä pitänyt nimensä, mutta siirtynyt mannermaisiin lajeihin. Samalla myös mitalisade katosi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti