tiistai 4. kesäkuuta 2013

Jimi Hendrix Woodstockissa

Jotenkin päässä on pyörinyt lauantai-iltana Teemalla esitetty Jimi Hedrixin soittelu Woodstockissa vuonna 1969. Tänne hippiliikkeen monumenttikonserttiin änkesi peräti puoli miljoonaa ihmistä. Sateen ja muiden järjestelyongelmien takia Jimi Hendrix soitti vasta ylimääräisenä päivänä eli maanantaina. Yleisöä oli silloin vain muuta kymmen tuhatta. Hendrixin kokoonpano oli nimeltään Gypsy Son and Rainbows. Bändi tunnetaan myös nimellä Band of Gypsies. Biisilista sisälsi myös Yhdysvaltain kansallislaulun Star-Spangled Banne, josta tuli jonkilainen klassikko.

Konsertista mileeni jäi Hedrixin helppo ja luonteva soitto. Kitara oli ikäänkuin osa koko miestä. Musiikki tuli takaraivosta, eikä hän sitä mitenkään puristanut esiin. Ja mitä soittoa, ! Tuntui kuin vain taivas olisi ollut rajana. Täytyy vielä todeta, että Hendrix oli alunperin Woodstockin pääesiintyjä ja valtaosa yleisöstä oli jo lähtenyt kotimatkalle. Soittopäiväkin oli siirtynyt maanantaiksi.

On aika hämmästyttävää, että Hendrix oli aloittanut kitaran soiton 16-vuotiaana ja kymmenen vuotta myöhemmin hänellä oli loistava ja omaperäinen tekniikka. Woodstockia seuraavana vuonna 1970 Hendrix kuoli. Kuolinsyystä liikkuu erilaisia versioita huumeiden yliannostuksesta lähtien. Jotkut väittävät, että Hendrix kuoli omaan oksennukseensa nukkuessaan. Joka tapauksessa rockmaailman kenties lahjakkaimman kitaristin elämä sammui alle 30 vuoden iässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti