lauantai 1. lokakuuta 2011

Backlight

TR 1 esittelee valokuvien kirjoa teemoilla globalisaatio, siirtolaisuus ja nomadien elämää. Vaikkei kyse olekaan mistään kilpailusta jurytin tämän näyttelyn pikaisesti. Kolmen kärkeen nostin peräti kaksi suomalaista.

Ida Nisonen on ottanut suuria taiteellisia kuvia maahanmuuttajista. Niissä on sekä taiteilijan omaa ulottuvuutta että myös kohteen ulottuvuutta. Teokset ovat pelkistettyjä ja kuvakerronta on vahvasti etualalla. Japani ja Kongo ovat kuvissa läsnä taiteellisella näkökulmalla.

Tamperelaisen Juha Suonpään matkailukuvat ovat voimakkaita ja laajakuvamaisia teoksia. Niissä on turistin näkökulmaa, mutta myös jotain jylhää ja tavallista arkea. Teokset ovat vahvasti puhuttelevia ja värikkäitä.

Selvästi vahvointa ilmaisua esittää brittiläinen Simon Norfolk. Hänen teoksissaa karut pakolaisleirit tai slummit ovat paitsi vaikuttavia, mutta niissä on voimakas sisäisen yhdeyden tuntu. Toisissaan kiinni olevat rakennukset, majat tai ihmiset kuuluvat yhteen ja saavat jotain turvaa toisistaan. Hienoja ja selkeitä kuvia. Vaikuttavat yksikertaisuudellaan ja ikäänkuin kudotulla kerronnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti