perjantai 17. helmikuuta 2012

Kuopio museoissa





Kuopion taidemuseossa on kiinnostava kuvanveistäjäpariskunnan Noora ja Kimmo Schroderuksen näyttely Maailma. He ovat kuvanneet autoistunutta maailmaa. Teokset tai teoskokonaisuudet kertovat karua kieltä autojen valtaamasta maailmasta, jossa ihmiset ovat teiden varsilla toissijaisessa roolissa. Minuun taki vaikutuksen pari veistosta, joissa kaksi tipunkeltaista autoa olivat sulautuneet yhdeksi automöhkäleeksi. Tekijät kertovat, että yksi plus yksi kuvanveistäjää on enemmän kuin kaksi. Kliseinen lause on koetuksella. Varmasti tekijät ovat saaneet jotain uutta ja myös jotain enemmän, mutta toki kompromisseissa menetetään myös jotain. Näyttely on aika ruma tummien esineiden takia. Hetken kuluttua maailma aukeaa ja avautuu kiinnostavan poleemiseksi kannanotoksi.

VB-valokuvakeskuksessa on kuopiolaisten valokuvaajien teoksia. Näyttely on värikäs, mutta hieman tavanomainen. Iloisen poikkeuksen tekee performansseistakin tunnettu Kirsi Pitkänen. Hänenkahdessa teoksissaan käsitellään asumisen raadollisuutta naapureiden kommentein. Ilmoitustaululla on lukuisia kommentteja ja uhkauksia asukkaiden häiriöistä. Pitkäsen teokset ovat raikkaita ja elämänläheisiä. Ne kirvoittavat katselijan ensin nauramaan ja sitten pohdiskelemaan omia kokemuksia asumisen iloista ja murheista. Myös Tuire Kurikan tyttö säväytti. Siinä on nykyisin paljon käytettyä päällekkäistä kuvaustekniikkaa Marja Pirilän tapaan.
VB tarkoittaa Victor Barsokevitchiä, puolalaissyntyistä valokuvaajaa, joka asui ja toimi museona olevassa talossa vuosisadan alussa. Hänen nimeään kantava säätiö ylläpitää (kaupungin tuella) valokuvakeskusta. Merkittävä kulttuuriteko - siis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti