tiistai 28. helmikuuta 2012

Estelle

Estelle Silvia Ewa Marie on kiva nimi prinsessalle. Kuitenkin pahansuopaiset ihmiset, jopa professorit ovat alkaneet vinkumaan huonosta nimestä. Hyvä se on ! Ihan äitinsä näköinen. Ja tietysti isän. Toki, kun isä on kuntosaliyrittäja (tai ollut) niin nimestä puuttuu sporttisuus. Siis esim. Nike tai Adidas. Jokin ruotsalainen naisurheilijakin oli voinut testamentata nimensä Estellelle (ihan kummaa tautologiaa). Emma Gren, Karolina Klyft tai Kajsa Bergkvist. Eikö ?

Estellessä on tietysti se ongelma, että se viittaa laivaan tai sitten sipseihin. Mutta vanha sanonta sanoo, ettei nimi miestä pahenna ellei mies nimeä. Joten luottakaamme, että pikkuinen (äkkiä se on jo ihan iso) itse pilaa nimeään. Sitäpaitsi kyseessä on naispuolinen henkilö.

Nimiasia on saanut kuitenkin uuden yllättävän käänteen. Ruotsalaiset ovat pistäneet pystyyn uuden nimikilpailun ja siinä on kyse myös kansanvallasta. Monarkit päättävät kaksi ensimmäistä nimeä (ovat jo päättäneet) ja kansa kaksi muuta. Näillä keinoin monarkia haluaa parantaa suosiotaan ja myös pikkuprinsessan mahdollisuuksia selviytyä tulevasta elämästä. Sitäpaitsi Ewa Marie pääsi lipsahtamaan maailmankuulun naisnäyttelijän Ewa-Marie Saintin (ei mitään tekemistä Kaarlen naisseikkailuiden kanssa) nimestä.

Nimiäänestyksessä äänioikeus on kaikilla ruotsalaisilla ikään ja sukupuoleen katsomatta. Myös kaikilla ruotsissa asuvilla ulkomaalaisilla ja kaikilla ruotsia äidinkielenään puhuvilla ulkomailla asuvilla ihmisillä. Heitä on kaikkiaan noin 30 miljoonaa. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan lounas kuningasperheen kanssa kuninkaanlinnassa. kaikille osanottajille annetaan pieni prinsessan kiiltokuva, jolla on päässään tre krunor. Ennakkoäänestys on jo alkanut ja innostus on ollut kovaa. Ovensuukyselyjen mukaan nimeksi on tulossa Peppi ja toiseksi Abba. Seuraavina ovat tutut Swea ja Volvo ja sen jälkeen Stig ja Börje.

Prinsessan uudeksi nimeksi on näillä näkymin tulossa Estelle Silvia Peppi Abba. Se on kiva ja perusruotsalainen nimi. Siinä on mukana ruotsalaista kulttuuria ja kansantaidetta. Koko nimessä yhdistyvät jäykkä kuninkaallinen perinne ja notkea ruotsalainen ennakkoluulottomuus. Ruotsin musiikkiteollisuus on sponsoroinut nimikilpailua runsain mitoin.

Eipä muuta kun lycka till Estellelle ja kaikille rojalisteille. Vaihteeksi menee hyvin. Tai ainahan siellä on mennyt kivasti, mutta media vaan haluaa kärjistää asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti